Samenwerkingsakkoord bouw – onderwijs Vlaanderen



In september 2023 ondertekenden de Vlaams minister van Onderwijs, de vertegenwoordigers van de verschillende onderwijskoepels en -netten van het Nederlandstalig onderwijs en de bouwsector een nieuw en verregaand samenwerkingsakkoord.

Het nieuwe samenwerkingsakkoord is nodig om de vele huidige en toekomstige uitdagingen van de bouwsector aan te pakken: het tekort aan gekwalificeerde werknemers, de verbetering van het imago van de sector, waar technologische ontwikkelingen en digitalisering de voornaamste katalysatoren van zijn.

De ambitie is zowel kwantitatief als kwalitatief. Tegen 2030 moeten er 20% meer leerlingen en studenten hun weg vinden naar de bouwrichtingen en 20% meer afgestudeerden effectief instromen in de bouwsector. Daarnaast moeten de aangeleerde vaardigheden afgestemd worden op de noden van een steeds evoluerende sector.

De doelstelling van het akkoord is drieledig en volgt de sectorale visie  :

1. het waarborgen en bevorderen van de kwaliteit van bouwopleiding

2. promotie van de instroom in de bouwopleidingen

3. promoten van de doorstroming naar de bouwsector

De sociale partners van de bouwsector gaan deze uitdaging graag aan, maar uiteraard in dialoog en samenwerking met het onderwijs, een prioritaire partner. We willen hand in hand gaan met als doel jongeren te versterken en te laten groeien tijdens hun schoolse loopbaan. Zo wapenen we hen maximaal voor een vlotte doorstroom richting arbeidsmarkt.

Binnen de brede overeenkomst worden de doelstellingen vertaald in 15 concrete wederzijdse engagementen.

De brede overeenkomst vormt de basis voor concretiseren op schoolniveau.

Een individuele overeenkomst tussen de school en de bouwsector is een voorwaarde om toegang te hebben tot de sectorale engagementen, waaronder het gratis bijscholingsaanbod voor leerlingen en leerkrachten!

Meer weten?