Basisveiligheidsopleiding

Attest basisveiligheid verplicht voor alle jongeren op de werf (stage, duaal leren, vakantiewerk,…)!

Om op een tijdelijke of mobiele bouwplaats werken uit te voeren met betrekking tot het realiseren van een bouwwerk is elke aannemer ertoe gehouden aan zijn werknemers een basisveiligheidsopleiding te verstrekken.

Deze basisveiligheidsopleiding van minstens 8 uur is van toepassing op álle personen die op de bouwplaats werken uitvoeren, dus ook de jongeren. Deze basisveiligheidsopleiding moet worden gevolgd vóór de aanvang van de tewerkstelling de jongere (stage, binnen een OAO of duaal leren, jobstudent) en uiterlijk binnen de maand na het begin van de tewerkstelling op de bouwplaats.

De sectorale basisveiligheidsopleiding, zoals opgelegd door de cao van 12 mei 2022, wordt door het PC124 naar voor geschoven als dé meest geschikte invulling van de verplichting van dit KB.

Meer weten? Klik hier.

→ Uw engagement (zie de overeenkomst bouw-school)?

  • De opleiding

De school organiseert de basisveiligheidsopleiding conform de bepalingen van de CAO van 12/05/2022 en het KB van 05/04/2023 KB (m.a.w. een opleiding van minstens 8 uur, overeenstemmende inhoud en met kwaliteitsborging) en kan nadien een attest uitreiken. Voor wie dit wenst, is een template “attest van basisveiligheidsopleiding” beschikbaar.

  • Het register

De bouwsector engageert zich om een sectoraal register op de bouwen zodanig dat, net zoals voor de bouwvakarbeiders, ook voor de leerlingen een bewijs van de gevolgde basisveiligheidsopleiding bouw kan opgemaakt worden in functie van eventuele latere tewerkstelling in de bouwsector. Om dit sectoraal register te kunnen opbouwen moet de school, na het beëindigen van het opleidingstraject binnen de school, de persoonsgegevens over te maken aan Constructiv via deze template.

De set van gegevens bestaat uit naam, voornaam en rijksregisternummer van de leerling die de opleiding gevolgd heeft. Deze persoonsgegevens zullen enkel in het kader van dit sectoraal register gebuikt worden en conform de GDPR-regelgeving verwerkt worden (Verordening 2016/679/EU).

Ingevulde documenten mailt u naar education@constructiv.be

→ Is een VCA-opleiding gelijkgesteld met attest KB Basisveiligheid?

Sinds 15 april 2023 wordt een VCA-opleiding van minstens 8 uur wordt gelijkgesteld aan een attest KB Basisveiligheid ENKEL wanneer de deelnemer slaagt in het examen en dus in het bezit van een VCA-diploma.

Enkel de 8u VCA-opleiding volgen of enkel in het bezit zijn van het VCA-attest zonder bewijs van gevolgde opleiding voldoet niet voor het KB Basisveiligheid.

Ter info : Constructiv biedt geen gratis examen VCA aan.

Wens je als school, aanvullend op de opleiding KB Basisveiligheid, de jongeren een VCA-examen aan te bieden, kun je genieten van een korting (€55/examen ipv €70 per deelnemer). Alle info vindt u hier.

Ondersteuning vanuit de bouwsector

Dit schooljaar breiden wij onze ondersteuning aan leerkrachten uit met een “Train The Trainer Basisveiligheidsopleiding (KB van 7 april 2023 & CAO 12 mei 2022)”van 4 uur met een heropfrissing van het sectoraal lesmateriaal.

De leerkrachten kunnen ook nog inschrijven voor de “Train The Trainer Basisveiligheidsopleiding (KB van 7 april 2023 & CAO 12 mei 2022)” van 8 uur.

Beide opleidingen zijn bedoeld om te leren werken met het sectoraal ter beschikking gestelde opleidingsmateriaal en deze doelgericht te integreren in de lessen, zodat de leerlingen al het nodige hebben gezien voor de aanvang van hun stage en opgeleid zijn conform de vereisten van het KB.

Deze opleidingen gaan door op verschillende locaties in alle Vlaamse provincies, inschrijven kan via de website education.constructiv.be

  • Voor preventieadviseurs:

De preventieadviseurs van de scholen kunnen inschrijven voor een workshop